OBRAZOVNI CENTAR

Braća Stamenković - Obrazovni centar

Centar za obrazovanje BRAĆA STAMENKOVIĆ, kao deo NARODNOG UNIVERZITETA BRAĆA STAMENKOVIĆ, osnovano je još 1948. godine i za kratko vreme je steklo poverenje velikog broja polaznika, koji su u Centru pronašli način da se dalje obrazuju i napreduju, u svojoj ili nekoj drugoj struci.

Centar je nastao iz potrebe građana Beograda, Srbije i cele bivše Jugoslavije za usavršavanjem i sticanjem novih saznanja iz sfere obrazovanja odraslih. Od samog osnivanja, Centar posluje na sadašnjoj adresi – Mitropolita Petra broj 8, u zgradi čiji je vlasnik nekada bio Narodni univerzitet, a koja je sada u javnoj svojini i čiji korisnik je Gradska opština Palilula.

Polaznik koji se odluči za obuku i postupak stručnog osposobljavanja za različita zanimanja u organizaciji Centra, stiče javno priznati dokument sa kojim se može zaposliti u zemlji i inostranstvu. Svi programi obuke su akreditovani od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, što Centar razlikuje od velikog broja subjekata koji nisu ispunili stroge zakonske kriterijume i nisu se akreditovali za obuke i kurseve koje izvode i reklamiraju, što polazniku može stvoriti neprijatnosti prilikom prezentovanja dokumentacije kod potencijalnog poslodavca, ili kod apliciranja za vizu. Spisak akreditovanih ustanova i centara nalazi se na sledećm sajtu: http://www.mpn.gov.rs/obrazovanje-odraslih/

Zgrada obrazovnog centra

Danas, kao i prethodnih sedam decenija, Centar je moderna i vodeća institucija u oblasti neformalnog obrazovanja. Profesionalnim poslovanjem nastojimo da zadovoljimo potrebe svih svojih saradnika, polaznika i korisnika usluga. U okviru Centra, pružamo mogućnost edukacije, učenja i usvajanja novih veština i zanata.

Učionica

Provera stručne osposobljenosti

U cilju poboljšanja kvaliteta znanja, povećanja broja zaposlenih u Republici Srbiji i razvijanja dodatnih radnih veština, organizuje se i sprovodi postupak provere stručne osposobljenosti polaznika, što omogućava, kako poslodavcima, tako i pojedincima, lakše zapošljavanje i dostizanje optimalnog nivoa stručnosti za obavljanje određenog zanimanja.

 

Delatnošću Centra unapređuju se znanja, veštine i sposobnosti polaznika, u cilju njihovog ličnog i profesionalnog razvoja, društveno odgovornog ponašanja, unapređivanja kvaliteta života, opšteg obrazovanja i kulture.

Test

Stručno osposobljavanje u organizaciji Centra spada u kategoriju neformalnog obrazovanja i namenjeno je svim građanima, bez obzira na pol, godine, nacionalnu pripadnost, jezik kojim govore itd. Cilj ovakve vrste obrazovanja je da se kandidatu - polazniku, uz pomoć kvalitetnih predavača sa dugogodišnjim iskustvom, na praktičan način približe osnove struke i prenesu svo neophodno znanje i veštine, koje omogućavaju napredak u radnoj karijeri.

Neformalno obrazovanje odraslih, čiji sastavni deo predstavlja i provera stručne osposobljenosti, namenjeno je osobama koje su delimično ili potpuno završile formalno obrazovanje (osnovnu ili srednju školu, u trogodišnjem ili četvorogodišnjem trajanju), a koje žele da unaprede svoje veštine ili da se, putem ovog vida neformalnog obrazovanja, prekvalifikuju u drugo zanimanje.

Na opisani način, polaznici faktički proširuju stečeno stručno znanje, zbog zahteva tržišta rada i radi sticanja znanja o novim tehnikama i tehnologijama i njihovoj primeni.